odlablommor
Odlingstips - Växtfakta - Inspiration
shadow
Dela |

Vad är det här?
Nyhetsbrev

Du som älskar trädgård och odling får mer inspirerande och lärorika tips i vårt nyhetsbrev. Prenumerationen är gratis.

 

Som välkomstgåva får du e-boken "59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av".

 

Fyll i dina uppgifter nedan och klicka på "starta prenumeration".

 
E-postadress
Repetera din e-postadress
Jag vill ha nyhetsbrevet i:
Text HTML
FörnamnAvsluta nyhetsbrev

Powered by PHPlist2.10.5, © tincan ltd

 
Meny
bokomslag

Gratis e-bok

59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av. Klicka här

Du är här:
Första sidan-> Träd

Träd till trädgården

Träden är trädgårdens tak. En trädgård utan träd saknar pricken över i:et. Träd ger också svalkande skugga under soliga dagar.

Det finns många olika sorters träd att välja bland. De olika växtsätten gör att man har möjlighet att välja från både från estetiska och praktiska synvinklar. En del träd har en luftig krona medan andra är mer fylliga och ger mer skugga. Vissa har grenar som sträcker sig utåt eller uppåt, medan andra har hängande grenar. Somliga träd är pelarformade.

Innan man väljer ett träd till sin trädgård bör man känna till hur stort det kommer att bli som fullt utvuxet. Har man inte plats för trädet när det är fullt utvuxet, bör man inte plantera det. Det vore ju tråkigt att behöva ta ner det bara för att man inte har plats för det längre. Man bör också tänka sig för innan man planterar ett träd nära ett hus. Trädets grenar kan skava mot huset vid blåst och både träd och hus skadas. Dessutom kan trädets rötter skada husets grund.

Att välja träd till trädgården är en högst personlig sak. Det som givetvis har betydelse är om trädet tilltalar dig eller inte. Somliga människor bara älskar hästkastanjer för deras knotiga grenar, de vackra blommorna och senare kastanjerna, medan andra avskyr den för att de tycker den skräpar ner. Så välj ett träd som tilltalar din själ och har de egenskaper du önskar. För att läsa lite mer om olika träd och deras egenskaper kan du klicka här.

När man flyttar till en ny trädgård, så kanske det inte finns ett enda träd där. Det absolut snabbaste sättet att snabbt få dit träd med lite höjd är att köpa ett stort träd som vuxit i flera år på plantskolan. Stora träd kostar flera tusen kronor men man tjänar in flera år i "väntetid" på att köpa ett sådant träd.

Om man då inte vill betala flera tusen för ett träd, eller man kanske helt enkelt inte har dom pengarna, kan man välja det näst bästa alternativet; ett snabbväxande träd. Några snabbväxande träd är skogslönn, ginnalalönn, gråal, vårtbjörk, poppel, sötkörsbär, hägg, kaukasisk vingnöt och pil.

För att det träd man planterar ska leva länge och få goda förutsättningar att hålla sig friskt, finns det några saker man ska tänka på när man planterar. Klicka här för att läsa mer om hur man planterar träd.

Om du behöver fälla ett träd finns det en del att tänka på. Kan man göra det själv eller ska man låta en fackman fälla trädet? Hur gör man? Den här artikeln ger svar på det.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Anpassad sökning
annonser nedan  
 

Konsten att hitta en bra och prisvärd hantverkare. Gratis. HantverkarGuiden.se