odlablommor
Odlingstips - Växtfakta - Inspiration
shadow
Dela |

Vad är det här?
Nyhetsbrev

Du som älskar trädgård och odling får mer inspirerande och lärorika tips i vårt nyhetsbrev. Prenumerationen är gratis.

 

Som välkomstgåva får du e-boken "59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av".

 

Fyll i dina uppgifter nedan och klicka på "starta prenumeration".

 
E-postadress
Repetera din e-postadress
Jag vill ha nyhetsbrevet i:
Text HTML
FörnamnAvsluta nyhetsbrev

Powered by PHPlist2.10.5, © tincan ltd

 
Meny
bokomslag

Gratis e-bok

59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av. Klicka här

Du är här:
Första sidan-> Sommarblommor

Odla sommarblommor för snabb blomsterprakt!

De blommor som vi i dagligt tal kallar för sommarblommor är vanligtvis ettåriga och kallas för annueller på fackspråk. Det betyder att de är växter som fullbordar sin livscykel under en säsong. De gror, växer, blommar och sätter frö för att sedan dö. Det är roligt att odla sommarblommor för de växer fort och ger färg och blomrikedom under lång tid. Med sommarblommor kan man skapa en helt "ny" trädgård varje år. Man kan odla dem i lådor på balkongen, vid fönstret eller väggen. Man kan odla dem i krukor, i "hanging baskets", i rabatter eller mot spaljeér.

Det billigaste sättet att skaffa sig massor av sommarblommor är givetvis att så dem själv. Ett växthus är den idealiska platsen att förodla plantor i. Om man inte har ett växthus kan man istället använda sig av en varmbänk. En varmbänk är en låda med ett glas (ex gammalt fönster( över. Lådan bör vara isolerad eller gjord av t.ex. lecablock som lagrar värme. För att denna anordning verkligen ska bli en varmbänk krävs också färsk stallgödsel blandat med halm. Hästgödsel är det bästa att använda i en varmbänk eftersom det "brinner" så bra.

Man kan också förodla sina sommarblommor inomhus. När plantorna har grott kräver de mycket ljus. Ljuset från fönstrena räcker inte så man får använda elektriskt ljus, t.ex lysrör. De små plantorna vill också ha det ganska svalt. Om plantorna växer i ett för mörkt och varmt klimat blir de långa och klena. Här hittar du utförligare information om hur man förodlar.

En lista med sommarblommor som bör förkultiveras hittar du här.

Har man inte möjlighet att förodla så finns det ju givetvis sommarblommor som kan direktsås. Här är en lista på sommarblommor som kan direktsås (men de kan också förodlas för tidigare blomning).

För att få långvarig blomning kan man blanda i långtidsverkande gödsel i jorden innan man planterar, eller så gödselvattnar man regelbundet under blomningen. För att blommorna ska fortsätta att blomma hela sommaren igenom behöver man ta bort blommor som blommat över. I annat fall går energin till att producera frön. Ansningen gör också att dina blommor ser frächare ut.

Flitiga Lisa
Flitiga Lisa

Fuchsia
Fuchsia

De flesta sommarblommor vill växa i full sol för att blomma rikligt. Vill man ha blomsterprakt på skuggigare ställen får man välja skuggtåliga växter. Begreppet "skugga" är inget som är vetenskapligt definierat. Det finns ju platser som knappt får någon sol alls. Sedan finns det andra platser som får sol under några timmar någon gång under dagen. Därtill finns också begreppet "vandrande skugga". Det betyder att marken är skuggad av träd men att solen ändå når igenom fläckvis. Här är ett urval av några skuggtåliga sommarblommor:

Några de mest skuggtåliga sommarblommorna är Flitiga Lisa, brokgyckelblomster och fuchsia. Fuchsian är egentligen ingen ettårig sommarblomma men behandlas ofta som en sådan. Några andra sommarblommor som inte heller är ettåriga är exempelvis pelargon och änglatrumpet.

Bland sommarblommor som klarar lätt skugga/halvskugga finns t.ex dessa: blomstertobak, lobelia, strandkrassing, prins Gustafs öga, ringblomma, balsamin, kinesisk förgätmigej, kokardblomster, sommarbegonia, sommarmalva, fjärilsblomster, indiankrasse, ageratum, lövkoja, blåmåra, trädgårdsaster och ricin.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Anpassad sökning
annonser nedan  
 

Konsten att hitta en bra och prisvärd hantverkare. Gratis. HantverkarGuiden.se