odlablommor
Odlingstips - Växtfakta - Inspiration
shadow
Dela |

Vad är det här?
Nyhetsbrev

Du som älskar trädgård och odling får mer inspirerande och lärorika tips i vårt nyhetsbrev. Prenumerationen är gratis.

 

Som välkomstgåva får du e-boken "59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av".

 

Fyll i dina uppgifter nedan och klicka på "starta prenumeration".

 
E-postadress
Repetera din e-postadress
Jag vill ha nyhetsbrevet i:
Text HTML
FörnamnAvsluta nyhetsbrev

Powered by PHPlist2.10.5, © tincan ltd

 
Meny
Du är här:
Första sidan-> Odling-> Mjöldagg

Mjöldagg

Mjöldagg är en svampsjukdom som ser ut som en mjölig beläggning på blad, blomknoppar, blommor eller grenar. Ibland kan mjöldagg uppträda som fläckar men den kan också täcka större ytor. Det finns ett flertal olika sorters mjöldagg som angriper olika växter. Några av de växter som ofta angrips av mjöldagg är rosor, jordgubbar, krusbär och gurkväxter. Mjöldagg sprider sig till andra växter via luften.

Försommartorka och starka temperaturväxlingar bäddar för angrepp av mjöldagg. Sjukdomsangrepp kan förebyggas genom att vattna regelbundet och undvika för kraftig kvävegödsling. Gödsling med kalium kan man däremot vara mer generös med. Vattning med avkok av åkerfräken är också stärkande för växterna så att de står emot mjöldagg bättre. Försök också att se till att växterna inte står för tätt så att luft kan cirkulera runt dem.

Mjöldagg
Mjöldagg på sibirisk ärtbuske

Mjöldagg är i inget stort hot mot växtens överlevnad, men det ser verkligen inte kul ut. När angreppet väl är ett faktum och man inte står ut med det kan man ta till en välbeprövad huskur som dessutom är tillåten i ekologisk odling. Om du vet med dig att vissa växter i din trädgård brukar få mjöldagg så kan du börja behandla redan i knoppningstiden innan de första tecknen visar sig.

Huskuren:
Blanda 1 tsk bakpulver eller bikarbonat, 1 tsk rapsolja eller såpa med 1 liter vatten. Starkare blandning än så kan skada växterna. Spruta angipna växter med blandningen, även under bladen, men undvik att behandla i solsken. Behandlingen upprepas sedan varje till varannan vecka.

Fler preparat att bekämpa mjöldagg med

Mjöldagg kan också bekämpas genom besprutning med en blandning av lika delar standardmjölk och vatten. Behandla en gång i veckan. Även torrmjölk kan användas.

Du kan också prova att spruta med Kumulus (som är ett preparat med svavel) eller Atamon.

För att förhindra att svampen övervintrar och begränsa kommande års angrepp av mjöldagg är det bra att klippa bort de delar av växterna som angripits. Klippet kan läggas i komposten där svampen dör.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Anpassad sökning
Gratis e-bok
bokomslag 59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av.
Klicka här
annonser nedan  
 

Konsten att hitta en bra och prisvärd hantverkare. Gratis. HantverkarGuiden.se