odlablommor
Odlingstips - Växtfakta - Inspiration
shadow
Dela |

Vad är det här?
Nyhetsbrev

Du som älskar trädgård och odling får mer inspirerande och lärorika tips i vårt nyhetsbrev. Prenumerationen är gratis.

 

Som välkomstgåva får du e-boken "59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av".

 

Fyll i dina uppgifter nedan och klicka på "starta prenumeration".

 
E-postadress
Repetera din e-postadress
Jag vill ha nyhetsbrevet i:
Text HTML
FörnamnAvsluta nyhetsbrev

Powered by PHPlist2.10.5, © tincan ltd

 
Meny
Du är här:
Första sidan-> Sommarblommor-> Änglatrumpet

Änglatrumpet

Änglatrumpeten ingår i familjen potatisväxter. Det finns sju kända arter av änglatrumpet och alla har sitt ursprung runt ekvatorn i sydamerika, från lågt liggande regnskog till drygt 3000 meters höjd och temperaturer under 15 grader. Utseende, storlek och färg varierar. Blommorna hos änglatrumpeten har oftast en mycket stark doft som känns mest på kvällen. Under dagtid märks doften knappt alls. Änglatrumpeten är mycket giftig och man bör även tvätta händerna då man vidrört växten.

Skötsel

änglatrumpet

Änglatrumpeter är mycket vatten- och näringskrävande och växer fort. En änglatrumpet ska aldrig torka ut helt, men den får inte heller bli stående i vatten. Det betyder att man kan få vattna ett par gånger om dagen. Som gödning ger man någon form av mineralgödselmedel eftersom naturgödsel är alldeles för långsamverkande för de hungriga änglatrumpeterna. En tumregel är att ge ett kväverikt gödselmedel före midsommar och efter detta ger man ett gödselmedel med mer kalium. Man slutar gödsla ungefär en månad innan man tar in dem för övervintring.

Änglatrumpeter vill stå ljust, varmt och vindskyddat. Mitt på dagen är det bra om de får lite skugga eftersom de annars kan få svårt att hinna suga upp tillräckligt med vatten.

Förökning

Det går bra att föröka änglatrumpeter med både frö och sticklingar. Vid frösådd sår man i slutet av februari eller möjligen tidigare om man har växtbelysning. Fröna kan läggas i vatten några timmar före sådd eller filas lite med ett sandpapper för att underlätta groningen men det brukar gå bra även om man inte gör detta. Sådden sker i vanlig såjord. De gror bra i en temperatur av 20-25 grader. Groningen tar ungefär 3 veckor. När plantan växer till sig planterar man om den i en större kruka. Det får man göra flera gånger under säsongen. En frösådd änglatrumpet kanske inte hinner blomma under den första säsongen.

Det är också lätt att ta sticklingar av änglatrumpet. De brukar rota sig snabbt. En stickling tagen ovanför en y-delning kommer snabbare i blom än en som är tagen nedanför en sådan delning. En sticklingsplanta tagen sent på säsongen kan också övervintra på fönsterbänken vilken kan vara en lösning om man absolut inte har plats för att övervintra en stor planta.

Övervintra änglatrumpet

En änglatrumpet måste övervintra frostfritt. Några dagar innan man tar in den upphör man att vattna och bladen faller då av. För att plantan ska få plats på övervintringsstället kan man få beskära lite. De flesta änglatrumpeter klarar av att övervintra mörkt i en temperatur av 5-10 grader. I nödfall kan man prova att övervintra dem i rumstemperatur. Idealet är dock ljust och en temperatur på 10-15 grader. Under vintern behöver änglatrumpeten inte mycket vatten. En liten skvätt en gång i månaden kan räcka.

För att underlätta hanteringen av änglatrumpeten kan man odla den i en året-runt-kruka bestående av en 12-liters hink med stora hål både i botten och sidorna. Hålen i botten kan vara cirka 2-3 cm stora och hålen i sidorna 5 cm. Under växtsäsongen planteras både kruka och växt i en mycket större ytterkruka. När änglatrumpeten tas in inför vintern tar man upp den ur den stora krukan. Året-runt-krukan får följa med upp och rötterna som vuxit ut genom hålen skärs av. En stor plastpåse eller säck runt året-runt-krukan på vintern hindrar jordspill och avdunstning under vintern.

I april ungefär är det dags att börja väcka änglatrumpeten. Ge den ljummet vatten i början. Nu kan man också beskära plantan så att den får en fin form. Ta bort klena grenar, bleka vinterskott och sådant som dött. Undvik att skära under y-delningarna. Någon gång i maj kan man börja vänja änglatrumpeten vid utelivet. Ställ den gärna lite skuggigt i början. Har den övervintrat ljust och varmt i t.ex. en vinterträdgård är den extra känslig. Skydda då med fiberduk. Vid en frostknäpp får man vara beredd att ta in plantan.

Boktips:

bokomslag
Änglatrumpeter och spikklubbor
Av: Lars Geite, Birgitta Geite

Boken berättar om hur man får ängla trumpeterna att blomma tidigare, rikligare och längre. Hur du lättast ska övervintra dem och skydda dem från världens ondska i form av blåst , hungriga insekter och för trånga krukor. Eftersom man ofta blandar ihop de fleråriga, vedartade änglatrumpeterna, Brugmansia, med de ettåriga, örtartade spikklubborna, Datura, har bokens författare valt att även beskriva dem. Läs mer...

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Anpassad sökning
Gratis e-bok
bokomslag 59 Trädgårdstips och ideér att inspireras av.
Klicka här
annonser nedan  
 

Konsten att hitta en bra och prisvärd hantverkare. Gratis. HantverkarGuiden.se